Zakon o radu još tapka u mestu

Bez autora
Jan 09 2014

Uprkos snažnom protivljenju sindikata, u ministarstvima rada i privrede veruju da je moguć kompromis po pitanju novog Zakona o radu. Iako je najavljivano da će se u skupštinskoj proceduri naći već u januaru, izrada novog Zakona o radu tapka u mestu. Sadašnju verziju ne prihvataju sindikati, tvrdeći da on krši osnovna prava zaposlenih, dok resorna ministarstva poručuju da će novi zakon omogućiti lakše zapošljavanje. Prema računici sindikata, zbog novog zakona smanjiće se plate zaposlenima za oko 50 evra. Predsednik Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović smatra da nijedna od predloženih promena radnog zakonodavstva nije dobra za zaposlene i da ih zato treba povući iz procedure. Ukida se smenski rad, on je bio u viisni od 32 procenta. Kada zaposleni ide na odmor obračunava se drugačije, do sada su bile tri prosečne plate, a sada po novom predlogu, zarada uvećana za minuli rad. Bolovanje ostaje isto 65 odsto, ali je osnovica niža, pa će i bolovanje biti primljeno manje, objašnjava on.

Zakon o radu još tapka u mestuUprkos snažnom protivljenju sindikata, u ministarstvima rada i privrede veruju da je moguć kompromis po pitanju novog Zakona o radu.

Iako je najavljivano da će se u skupštinskoj proceduri naći već u januaru, izrada novog Zakona o radu tapka u mestu. Sadašnju verziju ne prihvataju sindikati, tvrdeći da on krši osnovna prava zaposlenih, dok resorna ministarstva poručuju da će novi zakon omogućiti lakše zapošljavanje.

Za Milijanu Petrović, lekarku iz Kragujevca, najavljene izmene znače dodatno smanjenje plata zaposlenih u zdravstvu.

"Otprilike četiri ili pet hiljada sigurno. Samo godišnji odmor bez bolovanja i bez ičega drugog, to uvek primetite kada je godišnji odmor i bolovanje, koliko je to smanjenje plata, a to nije nimalo prijatno", kaže Petrovićeva.

Prema računici sindikata, zbog novog zakona smanjiće se plate zaposlenima za oko 50 evra. Predsednik Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović smatra da nijedna od predloženih promena radnog zakonodavstva nije dobra za zaposlene i da ih zato treba povući iz procedure.

"Ukida se smenski rad, on je bio u viisni od 32 procenta. Kada zaposleni ide na odmor obračunava se drugačije, do sada su bile tri prosečne plate, a sada po novom predlogu, zarada uvećana za minuli rad. Bolovanje ostaje isto 65 odsto, ali je osnovica niža, pa će i bolovanje biti primljeno manje", objašnjava on.

Pored navedenih, u novom zakonu sporno je još oko 200 stavki. Sindikati tvrde i da sve izmene, idu na ruku poslodavcima. Iako Ministarstvo privrede nije predlagač zakona, pozivaju ministra Radulovića na razgovore.

Na pozive sindikata da se vrate dijalogu o novom Zakonu o radu, iz Ministarsrva privrede oglasili su se saopštenjem. U njemu se navodi da su sindiklati ti koji su napustili javnu raspravu.

Ministar Saša Radulović demantuje da će novim Zakonom o radu biti smanjene nadoknade za bolovanje i godišnji odmor, i ponavlja da je cilj donošenja novog zakona rast zapošljavanja i privredni rast.

U Ministarstvu rada, koje je predlagač zakona, veruju da je kompromis i u ovakvim okolnostima moguć kao i da je važno da se čuje mišljenje sindikata.

"Ali mišljenje o konkretnim rešenjima, i onome što je apslolutno neprihvatljivo, a sigurna sam da ima odredaba koje su prihvatljive za sve učesnike ovog procesa", kaže Zoran Martinović, državni sekretar Ministarstva rada i socijalne politike.

Cilj je, poručuju u Ministastvu rada, da se detalji zakona definišu do kraja januara, a ako sindikati budu odbijali da se uključe u javnu raspravu, biće usvojena verzija koju predlaže država.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik